Laura Karhunen
TaitoluisteluMinkä ikäinen olet:
19-vuotias
Missä asut ja minkälainen on perheesi:
Asun Pohjois-Haagassa aivan koulun lähellä kaksoissiskoni kanssa. Vanhempani ja pikkusiskoni, joka harrastaa myös taitoluistelua, asuvat Lappeenrannassa, josta olen kotoisin.
Missä seurassa luistelet:
Espoon Jäätaitureissa
Miten aloitit taitoluistelun:
Innostuin taitoluistelusta, kun olin seuraamassa isompien tyttöjen harjoituksia Lappeenrannan jäähallissa. Halusin heti itsekin kokeilemaan ja taitoluistelu oli ihan minun juttuni!
Miten urasi on edennyt:
Aloitin Lappeenrannan taitoluistelijoissa 7-vuotiaana, josta vaihdoin Lappeen luistelijoihin. Yläasteen jälkeen meidän valmentajamme vaihtui, jolloin päätin muuttaa Helsinkiin ammattitaitoisemman valmennuksen takia. Olin nuorten maajoukkueessa vuosina 2014-2017 ja maajoukkueessa olen ollut vuodesta 2017 lähtien. Junioreissa olen ollut kaksi kertaa SM-pronssilla ja kerran PM-pronssilla. Lisäksi viime kaudella voitin junioreiden PM-kilpailut.
Kuka on seuravalmentajasi:
Valmentajani on Virpi Horttana. Hän on ammattitaitoinen ja vaativa, mutta ei kuitenkaan ikinä huuda ja on aina ystävällinen.
Kuka oli ensimmäinen valmentajasi:
Ensimmäinen valmentajani oli Marina Shirshova.
Kehu omaa lajiasi:
Taitoluistelu on erittäin monipuolinen laji ja meillä on paljon erilaisia treenejä, kuten jääharjoituiksia, kestävyystreenejä, liikkuvuutta, tanssia, fysioterapiaa ja voimaharjoittelua. Taitoluistelu on myös kaunis ja esteettinen laji, mutta samalla todella haastava ja hyviä fyysisiä ominaisuuksia vaativa laji.
Mikä on ikävintä taitoluistelussa:
Ei niin kivoja juttuja on varmasti kaikki loukkaantumiset, joita suurin osa taitoluistelijoista joutuu kohtaamaan jossain vaiheessa uraansa.
Onko sinulla oman lajisi esikuvaa:
Pidän monista luistelijoista, mutta yksi suosikeistani on Alena Kostornaia, sillä hänen perusluistelunsa on niin hyvää ja hypyt korkeita ja näyttäviä.
Onko Sinulla matkan varrella ollut muitakin lajeja, jotka ovat ajan mittaan jääneet:
Harrastin yleisurheilua vielä pitkään taitoluistelun rinnalla kesäisin, mutta myöhemmin siihen ei enää aika riittänyt. Ala- ja yläasteella harrastin tanssia pari kertaa viikossa taitoluistelun lisäksi.
Jos et nyt olisi taitoluistelija, mikä olisi lajisi:
Luultavasti yleisurheilu tai telinevoimistelu!
Millainen on normipäiväsi ohjelma:
Herään aamulla noin klo 7:00 ja lähden aamujäälle bussilla. Aamujää on 8:30-9:30, jonka jälkeen pääsen koululle usein valmentajani kyydillä. Koulusta lähden taas kiireellä suoraan hallille. Meillä on ensin jää ja sen jälkeen jokin oheisharjoitus. Matkalla kotiin käyn kaupassa, jos tarvitsee, ja kotona olen yleensä noin klo 18:00-19:00. Illalla teen ruokaa ja läksyjä ja menen nukkumaan noin klo 22:00.
Miten harjoittelu on sujunut korona-aikana:
Treenaus on sujunut koronatilanteen aikana ihan hyvin. Olin Lappeenrannassa ja siellä pystyin treenaamaan paljon siskojeni kanssa. Teimme paljon valmentajien ohjeiden mukaisia treenejä ja lisäksi minulla on joitakin harjoituksia live-yhteydellä. Nyt meidän seuran maajoukkueluistelijat ovat päässeet treenaamaan jäällä muutaman kerran viikossa. Treenaan siis yhdessä meidän koulun Olivia Liskon ja entisen PHYK:läisen Linnea Cederin kanssa.
Mitä teet ”vapaa-ajalla”, kun ei ole harjoituksia tai kilpailuja:
Vapaa-ajan käytän yleensä lepäämiseen ja palautumiseen sekä katson netflixiä. Sunnuntaisin meillä on vapaapäivä, jolloin valmennan luistelukoulussa. Lomilla menen yleensä käymään myös kotona Lappeenrannassa.
Minkälainen oli koulureittisi Lappeenrannasta urheilulukioon:
Olin ala-asteella Lauritsalan koulussa ja ylä-asteella Kimpisen liikuntaluokalla Lappeenrannassa.
Miten pärjäät koulussa:
Pärjään koulussa ihan hyvin. Yläasteen jälkeen keskiarvoni oli vielä yli 9,5 mutta nykyään luistelu vie niin paljon aikaa ja lukiossa koulutehtävät ovat lisääntyneet, että enää en ehdi ihan samalla tavalla panostaa. Lempiaineeni on englanti, sillä siitä on paljon hyötyä tulevaisuudessa.
Miksi tulit Pohjois-Haagan yhteiskouluun:
Halusin urheilulukioon, jotta luistelun ja opiskelun yhdistäminen olisi helpompaa ja PHYK tuntui sopivalta vaihtoehdolta.
Onko PHYK:ssa jotakin parannettavaa:
Ei tule mieleen mitään.
Lähetä terveiset muille koulumme urheilijoille:
Tsemppiä kaikille poikkeustilanteeseen, omatoimisiin treeneihin ja etäopiskeluun!