Huoltajan opas
Tervetuloa Pohjois-Haagan yhteiskoulun lukioon! Tästä huoltajan oppaasta löydät tietoa lukio-opiskelusta ja koulumme käytänteistä.
Sisällys
Huoltajan tuki lukio-opiskelussa
Jatko-opinnot ja ammatinvalinta
Huoltajan tuki lukio-opiskelussa
Lukiolaisen ikävaihe voi olla haastava ja nuori pyrkii olemaan hyvin itsenäinen ja hoitamaan omat asiansa. On kuitenkin tärkeää, että vanhemmat ovat perillä nuoren opiskeluista ja tukevat ja kannustavat häntä niissä. Opiskelu lukiossa on vaativaa työtä. On varsin tavallista, että lukion alussa arvosanat voivat laskea perusopetuksen opintomenestykseen verrattuna. Tästä ei pidä huolestua. Lukioaikana nuoren opiskelumotivaatio voi myös vaihdella suurestikin ja näin myös opintomenestys. Myönteisellä tuella vanhemmat voivat auttaa nuorta jaksamaan läksy- ja koeurakan keskellä. Jaksamista on tärkeää seurata koko lukio-opiskelun ajan.
Ryhmänohjaajat ja yhteydenpito kodin ja koulun välillä
Kullakin ohjausryhmällä (luokalla) on ryhmänohjaaja, joka vastaa oman ryhmänsä opiskelijoiden opintojen etenemisestä sekä seuraa poissaoloja. Ryhmänohjaaja tapaa ryhmänsä viikoittain (yleensä keskiviikkoisin tai torstaisin 12.10–12.25) ja haastattelee oman ryhmänsä opiskelijat.
Yhteydenpidosta kodin ja koulun välillä huolehtii ensisijaisesti ryhmänohjaaja. Lukiossa tavoitteena on harjoitella itsenäisen aikuisen elämää, joten ensisijaisesti asioimme koulussa opiskelijan kanssa. Tarvittaessa otamme mukaan myös alaikäisen huoltajan, mikäli asia ei muutoin etene. Mikäli opiskelija on täysi-ikäisenä antanut luvan huoltajalle nähdä Wilman tiedot, asioimme tarvittaessa myös silloin huoltajan kanssa. Ryhmänohjaaja tiedottaa kotiväkeä muutaman kerran vuodessa ajankohtaisista asioista.
Vuosiluokkatasojen vanhempainillat järjestetään kerran lukuvuodessa. Niiden ajankohdat näkyvät koulun kotisivulla. Huoltaja voi olla yhteydessä ryhmänohjaajaan tai opinto-ohjaajaan, mikäli herää huolta nuoren opintojen etenemisestä. Opinto-ohjaajien yhteystiedot ja vastuuryhmät löydät koulun nettisivuilta: phyk.fi/yhteystiedot
Tiedotus koulun ajankohtaisista aiheista ja aikataulumuutoksista tulee myös huoltajille Wilman kautta. Lisäksi löydät tietoa myös koulun nettisivuilta, josta löytyvät esimerkiksi lukuvuoden aikataulut ja tulossa olevat tapahtumat.
Tietoa lukio-opinnoista
Lukio-opiskelu
Luokattoman lukion voi suorittaa 2,5–4 vuodessa. Luokattomassa lukiossa ei ole vuosiluokkia. Opiskelija suunnittelee henkilökohtaisen opinto-ohjelmansa opinto-ohjaajan avulla ottaen huomioon omat opintovalintansa ja sopivan opiskelutahdin. Opiskeluaikataulun pidentäminen mahdollistaa muutamaan oppiaineeseen keskittymisen kerrallaan. Lukuvuosi on jaettu viiteen jaksoon. Jokaiseen jaksoon valitaan eri opinnot. Opiskeluryhmissä voi olla opiskelijoita eri vuositasoilta.
Opintojakso ja opintopiste
Nuorille tarkoitetun lukiokoulutuksen oppimäärän laajuus on 150 opintopistettä. Lukio-opinnot muodostuvat pakollisista ja valtakunnallisista valinnaisista opinnoista. Kaikki pakolliset opinnot on suoritettava, ja lisäksi opintoihin tulee sisältyä vähintään 20 opintopistettä valtakunnallisia valinnaisia opintoja. Oppimäärään voi lisäksi sisältyä lukiodiplomeja ja muita valinnaisia opintoja, kuten koulukohtaisia opintojaksoja, avoimen yliopiston opintoja ja esimerkiksi työelämään valmentavia opintoja.
Jakso kestää noin 7–8 viikkoa. Opiskelijan lukujärjestys vaihtuu joka jaksossa. Jakson lopussa on aina koeviikko, jolloin useimmiten suoritetaan opintojaksojen kokeet. Koeviikon aikana ei ole lukujärjestyksen mukaisia oppitunteja. Koeviikon aikataulu julkaistaan koulun kotivisuilla. Opintotarjottimesta löytyvät kaikki koulussa opetettavat opintojaksot.
Oppivelvollisuus
Oppivelvollisuus tarkoittaa sitä, että opiskelija on velvollinen jatkamaan opintojaan perusasteen jälkeen toiselle asteelle. Oppivelvollisuus päättyy, kun opiskelija täyttää 18 vuotta tai kun hän tätä ennen suorittaa toisen asteen tutkinnon (ylioppilastutkinto tai ammatillinen tutkinto) tai vastaavan ulkomaisen koulutuksen.
Opiskelijalle maksuttomia ovat
- opetus
- päivittäinen ruokailu
- opetuksessa tarvittavat oppikirjat ja muut materiaalit (kannettava tietokone ja sen suoja, kynä, kumi, vihko)
- opetuksessa tarvittavat työvälineet, -asut ja -aineet
- lukion oppimäärän päätteeksi suoritettavan ylioppilastutkinnon suorittamiseksi edellytettävät viisi koetta sekä niiden osalta hylättyjen kokeiden uusiminen
HUOM! Opiskelija on vahingonkorvausvelvollinen eli jos hän rikkoo esim. kannettavan tietokoneen, hän on velvollinen korvaamaan sen omasta vakuutuksestaan.
Lähtökohtaisesti kaikki opetus on maksutonta, mutta opintoja täydentävistä vapaaehtoisista toiminnoista (kuten retkien matkakustannukset ja pääsymaksut) voidaan periä maksuja. Myös pakollisiin opintoihin voi kuulua opintoja täydentäviä vapaaehtoisia retkiä, joista voidaan periä maksuja. Ulkomaanprojektit ovat vapaaehtoisia ja niissä sovelletaan edellä mainittuja periaatteita.
Opintojen seuraaminen
Oman nuoren opintojen seuraaminen on tärkeää. Aikuistuva nuori kykenee yleensä huolehtimaan opintojensa etenemisestä itsenäisesti, ja siihen lukiossa ohjataan, mutta huoltajan tukea tarvitaan pulmatilanteissa. Paras tapa seurata opintojen edistymistä ja nuoren saamia arvosanoja on keskustelu hänen kanssaan. Nuorelta kannattaa aika ajoin kysellä, miten opinnot ovat edenneet ja millaisia numeroita koulutöistä on annettu. Näin huoltaja saa tietoa ja nuori kokee, että hänen koulunkäynnistään ollaan kiinnostuneita. Keskustelun lisäksi huoltajan kannattaa hyödyntää Wilman Suoritukset- ja Kokeet-välilehtiä.
Nuorten lukiokoulutuksen laajuus on vähintään 150 opintopistettä, joista valinnaisia valtakunnallisia opintojaksoja tulee olla vähintään 20 opintopistettä. Kolmen vuoden tahdissa olevilla opiskelijoilla tulee noin 60 opintopistettä ensimmäisen vuoden jälkeen ja kahden lukiovuoden jälkeen kokonaissaldon tulisi olla n. 120 opintopistettä. Pidennetyssä tahdissa olevilla opiskelijoilla (3,5–4 vuotta) tulee olla ensimmäisen vuoden jälkeen noin 50 opintopistettä ja toisen lukiovuoden jälkeen olisi hyvä olla kasassa n. 100 opintopistettä. Mallit: 60+60+30 ja 50+50+35.
K = Arviointiin liittyviä osasuorituksia, jotka opettaja on edellyttänyt osaksi arviointia, on tekemättä/palauttamatta.
O = Opiskelija on osallistunut opintojaksolle, mutta suorituksia puuttuu (esim. Loppukoe, essee, useampi tehtävä)
J = Opintojakso on jakautunut useampaan jaksoon eli opintojakso jatkuu vielä
Lukion tuntijaon poikkeukset PHYK:n urheilulukiossa
Urheilulukioon hyväksytty opiskelija, joka on suorittanut urheilulukion erityistehtävään liittyviä opintoja (=valmennus) vähintään 24 opintopistettä, voi vähentää oppiaineiden pakollisista opinnoista enintään 16 opintopistettä. Jokaisen oppiaineen pakollisista opinnoista tulee kuitenkin suorittaa vähintään puolet. Opiskelijan ylioppilaskirjoituksissa kirjoitettavista aineista vähennyksiä ei voi tehdä.
Poissaolot
Lukiolaisen tulee selvittää kaikki poissaolonsa oppitunneilta. Poissaolot selvitetään Wilmassa. Alle 18-vuotiaan poissaolot selvittää aina huoltaja. Yli 18-vuotias voi itse selvittää poissaolonsa, tai antaa huoltajille Wilmassa luvan poissaolojen selvittämiseen.
Poissaolon voi selvittää Wilmassa kolmella erilaisella merkinnällä:
- Selvitetty poissaolo, terveydellinen syy -merkintää käytetään silloin, kun opiskelijan poissaolo johtuu äkillisestä sairastumisesta tai terveydenhuollon käynnistä koulun ulkopuolella
- Selvitetty poissaolo, muu syy -merkintää käytetään silloin, kun opiskelija on pois oppitunnilta huoltajan antamalla luvalla muun hyväksyttävän poissaolosyyn vuoksi. Huoltajan on annettava poissaolosta lisätietoja lisätietokenttään.
- Luvaton poissaolo -merkintä on tarkoitettu tilanteisiin, joissa opiskelija on pois oppitunnilta ilman huoltajan antamaa lupaa. Ryhmänohjaaja, opinto-ohjaaja tai vararehtori keskustelee opiskelijan kanssa poissaolon syystä, ja päättää tarvittavista lisätoimista. Toistuvista luvattomista poissaoloista seuraa rehtorin puhuttelu.
Urheiluun liittyviin poissaoloihin tulee hakea erillinen lupa apulaisrehtori Lea Hakalalta. Huoltaja ei voi selvittää urheiluun liittyviä yksittäisiä poissaoloja Wilmassa.
Jos opiskelija on poissa opintojaksosta yli seitsemän (7) oppituntia, opintojakso keskeytyy. Lukiolaisen tulee olla yhteydessä apulaisrehtori Lea Hakalaan etukäteen, jos on tiedossa, että 7 poissaolotuntia tulee ylittymään urheilusyistä. Rehtori tai apulaisrehtori voi opiskelijan pyynnöstä myöntää hänelle oikeuden opintojakson loppuun suorittamiseen.
Etukäteen tiedossa olevat pidemmät poissaolot (perheen lomamatkat, urheilukilpailut tai leirit) tulee anoa etukäteen Wilmassa loma-anomuksella. 1–3 päivän poissaolot anotaan ryhmänohjaajalta, ja yli 3 päivän poissaolot anotaan rehtorilta. Loma-anomuslomake löytyy Wilman välilehdeltä Hakemukset ja päätökset ja sieltä näkyy myös myönnetty vapaa. Myös anotun loman aiheuttamat poissaolot lasketaan poissaoloiksi ja ne voivat vaikeuttaa opintojen suorittamista.
Jos opiskelija lähtee kesken koulupäivän urheilukilpailuihin tai harjoituksiin, tulee tähän hakea etukäteen erillinen lupa apulaisrehtori Lea Hakalalta. Opiskelija vastaa itse myönnetyn luvan toimittamisesta poissaolotuntien opettajille sekä poissaolotunneilla käsiteltyjen asioiden opiskelusta.
Kun opiskelijasta tulee täysi-ikäinen, hän voi antaa Wilmassa luvan huoltajalle jatkaa poissaolojen selvittämistä.
Urheiluvalmennus
Tavoitteenamme on, että opiskelija pystyy sujuvasti yhdistämään opiskelun sekä tavoitteellisen urheilun. Urheilulukion opiskelijoille tarjotaan valmennusta kolmena aamuna viikossa (ti, to ja pe), tällöin ei valmennukseen osallistuvilla ole muuta opetusta. Aamuvalmennus pidetään edellä mainittuina aamuina klo 8.00–10.00 välillä, jolloin harjoituksista ehtii hyvin klo 10.00 alkavalle oppitunnille. Valmennusaamuina opiskelijat harjoittelevat koulun valmentajien tai oman seura- / lajivalmentajan johdolla. Iso osa harjoituspaikoista sijaitsee koulun lähellä Pirkkolan urheilupuiston alueella. Seurassa tapahtuvasta harjoittelusta sovitaan erikseen urheilusta vastaavan apulaisrehtorin kanssa sekä koulun valmennusryhmän vastuuvalmentajan kanssa. Valmennukseen osallistumalla voi saada kaksi opintopistettä jaksoa kohden. Valmennuksessa pätevät samat poissaolokäytännöt kuin muilla opintojaksoilla eli poissaoloja sallitaan 7 h / opintojakso. Valmennus arvioidaan suoritusmerkinnällä S=suoritettu.
Urheilulinjan opiskelijalle kuuluu pakollisena myös valmennusopin opintojakso (VA01). Urheiluvalmennuksen opinnot ovat valinnaisia opintoja ja ne arvioidaan suoritusmerkinnällä S=suoritettu.
Opiskelun tuki
Lukiossa toimii säännöllisesti opiskeluhuolto, jonka tavoitteena on edistää opiskelijoiden oppimista, terveyttä ja hyvinvointia ja huolehtia oppilaitosyhteisön hyvinvoinnista sekä opiskeluympäristön terveellisyydestä ja turvallisuudesta. Opiskeluhuoltoa toteutetaan sekä yhteisöllisenä että yksilökohtaisena opiskeluhuoltona.
Opiskelijoiden opintojen tukena lukiossamme toimivat lukion erityisopettaja, kuraattori, psykologi, fysioterapeutti, kouluterveydenhoitaja ja koululääkäri.
Opiskelun tukeen liittyvän henkilökunnan nimet ja yhteystiedot löytyvät lukiomme kotisivuilta: phyk.fi/koulumme/oppilashuolto. Puhelimen ja sähköpostin lisäksi opiskeluhuollon työntekijät tavoittaa Wilma-viestillä. Yhteydenoton voi tehdä opiskelija itse, huoltaja tai opiskelijan suostumuksella koulun työntekijä.
Opiskelijan kannattaa hyödyntää myös lukiomme tarjoama monipuolinen opiskelun tuki, kuten esim. viikoittainen matematiikan tukiopetus, kielten tukikurssit ja tukiopetukset. Tukiopetusta opiskelijan pitää pyytää itse opettajalta. Lisäksi opettaja voi ohjata tukiopetukseen.
Ylioppilaskirjoitukset
Ylioppilastutkintoon on sisällytettävä vähintään viiden tutkintoaineen kokeet. Kaikkien kokelaiden on sisällytettävä tutkintoonsa äidinkielen ja kirjallisuuden koe tai suomi toisena kielenä koe. Lisäksi tutkintoon on sisällytettävä vähintään neljä eri tutkintoaineen koetta vähintään kolmesta seuraavasta ryhmästä: matematiikka, toinen kotimainen kieli, vieras kieli ja reaaliaine. Kokeisiin tulee sisältyä vähintään yksi pitkän oppimäärän koe.
Ylioppilaskokeista opiskelijalle maksuttomia ovat viisi ensimmäistä koetta. Jos opiskelija suorittaa enemmän kokeita tai uusii hyväksyttyä koetta, tulee tutkintomaksu opiskelijan maksettavaksi.
Kokelas valmistuu ylioppilaaksi suoritettuaan hyväksytysti ylioppilastutkintoon vaadittavat kokeet sekä lukion oppimäärään kuuluvat opinnot. Tutkinto voi jatkossakin tulla suoritetuksi myös hylätyn arvosanan estämättä, kompensaatiolla. Kompensaatiota voidaan käyttää, jos kokelaan suorittamien muiden kokeiden arvosanat osoittavat tietoja ja taitoja sekä riittävää kypsyyttä eikä kokelas ole kirjallisesti kieltänyt hylätyn arvosanan merkitsemistä todistukseen.
Tutkintoon vaadittavat kokeet suoritetaan enintään kolmena peräkkäisenä tutkintokertana. Hylätyn kokeen voi uusia kolme kertaa kolmella seuraavalla tutkintokerralla. Jos kokelas tulee hylätyksi jossakin valmistumisen edellyttämässä kokeessa kolmannella tutkintokerralla, tutkinnon suorittaminen voi ulottua kuuteen tutkintokertaan. Tutkintoon voi kuitenkin lisätä uusia kokeita vain ensimmäisen kolmen peräkkäisen tutkintokerran aikana. Jos kokelas on valinnut vaativamman tason kokeen aineessa, jossa on kahden tason mukaisia kokeita ja saanut koesuorituksesta hylätyn arvosanan, hän voi kokeen uusiessaan vaihtaa sen tason. Tason vaihtaminen edellyttää kuitenkin, että vaadittuihin kokeisiin sisältyy yksi vaativamman tason koe.
Hyväksyttyä koetta voi uusia rajoituksetta. Tutkinnon valmistumisen jälkeen hylättyä koetta voi uusia rajoituksetta ja tutkintoa voi täydentää uusilla tutkintoaineilla ja oppimäärillä (www.ylioppilastutkinto.fi).
Jatko-opinnot ja ammatinvalinta
Yksi stressinaiheista monille lukiolaisille voi olla jatko-opintosuunnitelmasta päättäminen. Nuorta askarruttavat monet kysymykset valinnan onnistumisesta, mahdollisuuksista päästä haluttuun koulutukseen ja työllistymismahdollisuuksista. Tärkeintä on, että nuori löytää alan, josta on kiinnostunut. On syytä tiedostaa myös, että kaikki valinnat ja ratkaisut kasvattavat ja kehittävät omalla tavallaan. Tärkeintä on, että pyrkii kehittämään itseään joko koulussa, urheilussa tai töissä ja saa hankittua jonkin alan tutkinnon. Ammatinvalinnassa tärkeää on itsetuntemus eli omien vahvuuksien ja heikkouksien, kykyjen ja kiinnostusten tunnistaminen sekä tiedon hankkiminen koulutusvaihtoehdoista.
Vanhemmat voivat tukea nuorta keskustelemalla, kertomalla omista ja tuttavien kokemuksista sekä kannustamalla nuorta yrittämään. Monista jatko-opintopaikoista käydään kovaa kisaa, eikä ole lainkaan harvinaista, että nuori ei pääse ensi yrittämällä haluamaansa koulutukseen. Erityisesti tuolloin vanhempien tuki on tärkeää. Opinto-ohjaaja auttaa ja tukee nuorta tällä polulla. Jatko-opintoja ja ammatinvalintaa työstetään lukiossa niin oppitunneilla kuin yksilöllisessä ohjauksessa.